Suroviny:
400 g medu
150 g mléčné čokolády
80 g másla
0,25 l smetany ke šlehání
1 plechovka kondenzovaného mléka
250 g mandlových plátků
2 lžíce sušené smetany
Postup:
V kastrůlku přivedeme k varu smetanu s kondenzovaným mlékem a s medem. Necháme probublávat, dokud směs nedosáhne teploty 118–120 °C a zcela nezkaramelizuje. Odstavíme a dáme chladnout. Poté opatrně zašleháme sušenou smetanu, máslo a opražené plátky mandlí.
Plech vyložíme pečicím papírem a nalijeme směs. Necháme ji ztuhnout, ideálně přes noc, nejméně 4 hodiny.
Ztuhlý nugát dáme na prkénko a nakrájíme na kousky. Připravíme si vodní lázeň a rozpustíme v ní kvalitní mléčnou čokoládu. Kousky nugátu v ní namáčíme celé, nebo jen jejich spodní část. Pak je odložíme na plech s pečicím papírem a necháme ztuhnout. Nebo můžeme před krájením potřít čokoládou celý moučník a nakrájet ho až potom.