Potřebujete:
200 g másla, sůl, mléko, 1 vejce, 5 žloutků, 140 g rozinek, 1 kg polohrubé mouky, 84 g droždí, 140 g mandlí, kůru z jednoho citronu, 250 g cukr krupice
Postup:
V hrnečku s trochou vlažného mléka, trochou mouky, špetkou soli a špetkou cukru přidejte kvasnice a nechte vzejít kvásek. V mouce na válu udělejte důlek, dejte do něj rozehřáté máslo, kvásek, cukr, žloutky, citronovou kůru a mléko.
Vypracujte tuhé těsto. Přidejte rozinky, mandle a zapracujte je do těsta. Poté ho nechte vykynout, toto těsto kyne docela pomalu.
Po vykynutí rozdělte těsto na 9 stejných dílů a z každého vyválejte dlouhý váleček. První patro upleťte ze čtyř válečků. Konce přimáčkněte k sobě a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.
Pak upleťte druhé patro ze tří pramenů, položte je na první a poslední dva válečky omotejte jen kolem sebe a položte nahoru. Nechte ještě chvíli kynout.
Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi. Pečte asi hodinu, po půl hodině plech otočte. .