Potřebujete:
½ hrnku polohrubé mouky, 4 lžíce rostlinného tuku, ½ sáčku kypřicího prášku, 3 lžíce medu, mák, trochu mléka, 2 vejce, sůl
Postup:
Mouku smíchejte v míse s kypřicím práškem, trochu osolte, přidejte žloutek, rostlinný tuk, lžičku medu a trochu mléka a vypracujte vláčné těsto.
Pečicí papír namočte a vyždímejte a vyložte jím plech. Lžící namočenou do studené vody vykrajujte z těsta 10–12 hromádek, které mokrýma rukama vytvarujte dokulata. Uprostřed každého udělejte držadlem vařečky důlek a okraje potřete žloutkem.
Mák umelte, přidejte zbylý med, trochu mléka a směs povařte asi 2 minuty na vodní lázni a nechte vychladnout. Poté jí naplňte koláčky a dejte péct do trouby na 170 °C asi 30 minut, až povrch zezlátne. Můžete plnit i tvarohem s rozinkami nebo povidly. .