Potřebujete:
50 g změklého másla, sůl, 20 g sádla, 500 g hladké mouky, 1 vejce, 60 g cukru moučky + na posypání, 1 sáček vanilkového cukru, 42 g čerstvého droždí, olej, 250 ml mléka, 4 žloutky
Na náplň:
skořicový cukr, 1 lžičku mleté skořice, jahodový džem, 50 g cukru krupice
Postup:
Mléko mírně ohřejte, odeberte polovinu a do ní přidejte vanilkový cukr a rozdrobte droždí. Rozmíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozpusťte sádlo.
V míse utřete do pěny máslo, moučkový cukr a žloutky. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli. Přidejte kvásek, žloutkovou hmotu a vlažné mléko s rozpuštěným sádlem. Vypracujte hladké těsto a nechte v míse vysypané moukou 50 minut kynout.
Jahodový džem smíchejte s cukrem a skořicí. Těsto rozválejte a vykrájejte z něj kolečka. Potřete je vejcem. Na polovinu koleček dejte náplň, přiklopte zbylými kolečky a pořádně přimáčkněte okraje. Nechte ještě asi 15 minut kynout.
Pak koblížky smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje dozlatova a nechte okapat na papírovém ubrousku. .