Tak zvané profiterolky patří k dezertům, jejichž historie se začala psát už v druhé polovině 16. století. Původem italská delikatesa, která dokázala fascinovat i francouzské krále, se dodnes řadí k oblíbeným.
Ingredience na 6 porcí:
Těsto:
60 g másla nakrájeného na kostičky
špetka soli
90 g hladké mouky
2 vejce (rozšlehaná)
225 ml 40% smetany
260 ml Baileys Original Irish Cream
Na čokoládovou omáčku:
100 g nasekané mléčné či hořké čokolády
1 lžíce sirupu (např. javorového)
15 g másla
K servírování:
12 malých kopečků malinové zmrzliny
2 hrsti malin (či jiných lesních plodů)
Troubu předehřejte na 200 °C. Máslo a špetku soli dejte do rendlíku se 150 ml vody a pomalu přiveďte k varu. Nechte provařit asi jednu minutu a přidejte mouku. Dobře rozmíchejte, aby v těstě nebyly hrudky a dobře se oddělovalo od stěn rendlíku.
Přendejte do misky a nechte 5 minut chladnout. Poté postupně přimíchávejte vejce.
Těsto musí být hladké. Nechte chladnout dalších 10 minut. Pak pomocí zdobicího pytlíku (či lžíce) vytvořte malé kuličky na pečícím papíře a pečte 20 minut. Nechte vychladnout. Smetanu vyšlehejte s 20 ml Baileys dotuha.
Z upečených větrníčků odřízněte opatrně spodek a pomocí zdobicího pytlíku naplňte směsí smetany a Baileys. Poté si ve vodní lázni připravte čokoládovou omáčku. Rozehřejte čokoládu, sirup, máslo a 60 ml vody.
Míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Nechte lehce zchladnout. Do každého pohárku dejte vrstvu zmrzliny, ovoce a větrníčků, zalijte čokoládovou omáčkou a 40 ml Baileys. .