Jablíčkový grunt není štrúdl, jak by si kdekdo mohl myslet, ale je to speciální polévka s rajčaty, zeleninou a kořením rozvíjejícím chuti jednotlivých ingrediencí.
Ingredience: 1 kg rajských jablíček, 1 větší mrkev, 1 malý celer, 1 lžíce rajského protlaku, 2 stroužky česneku, olivový olej, lístky čerstvé bazalky, cukr, sůl, pepř, zakysaná smetana
Postup: Omytá rajčata vložíme do pekáče, zakápneme je olivovým olejem a pečeme je asi 20 minut. Pak přidáme nakrájený nebo rozmačkaný česnek a pečeme ještě asi 10 minut.
Mrkev a celer nakrájíme na kostičky a orestujeme v hrnci dozlatova, přidáme protlak, zarestujeme a přidáme rajčata. Zalijeme vodou a vaříme doměkka.Rozmixujeme a přepasírujeme. Nakonec ochutíme a ozdobíme smetanou a bazalkou.