Suroviny na 4 porce:
6 lžic olivového oleje
400 g vepřového krku s kostí
1 najemno nasekaná cibule
150 ml suchého bílého vína
2×400 g plechovka konzervovaných rajčat
2 lžíce passaty
lístky bazalky
sůl, mletý pepř
400 g těstovin rigatoni
100 g strouhaného parmazánu
Postup:
V železném hrnci rozpálíme olej, pak na něm ze všech stran opečeme maso, aby se zatáhlo a zhnědlo. Vyjmeme ho a na oleji dozlatova opečeme cibuli. Přilijeme víno a chvíli prováříme, až se odpaří alkohol.
Pak vmícháme rajčata a passatu, do hrnce vrátíme maso a na mírném plameni vaříme minimálně 1,5 hodiny, až maso změkne. Je-li to nutné, trochu podlijeme. Maso obereme z kostí – natrháme ho do omáčky, vmícháme bazalkové lístky a vše dle chuti osolíme a opepříme.
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, aby byly al dente, pak je vmícháme do omáčky.
Podáváme posypané parmazánem.