Suroviny na 8 porcí:
250 g čerstvých, zmražených nebo kompotových višní
80 g cukru krystal
100 g másla
180 g hrubé mouky
2 vejce
250 g tvarohu
5 lžic mléka
cukr moučka na posypání
tuk na vymazání
mouka na vysypání
Postup:
Višně zbavíme stopek, omyjeme a osušíme. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Hrubou mouku prosejeme a zvlhčíme mlékem. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem a změklým máslem utřeme do pěny. Postupně přidáváme tvaroh a zvlhčenou mouku.
Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a poklademe třešněmi. Pečeme pozvolna asi 40–50 minut ve středně teplé troubě. Vychladlý koláč vyjmeme z formy, posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme k čaji nebo kávě.
.