Suroviny: 500 g brambor typu C 150 g hrubé mouky 1 vejce + 1 žloutek špetka soli Na náplň: 10-15 švestek 1-2 lžíce másla 2 lžíce mletého máku 2 lžíce cukru moučka
Postup: Brambory uvaříme ve slupce a ještě vlažné oloupeme a nastrouháme najemno.
Mezitím dáme do většího hrnce vařit osolenou vodu. K bramborám přidáme hrubou mouku, vejce a žloutek, osolíme a vypracujeme měkčí těsto (pokud je těsto příliš řídké, přisypeme trochu mouky).
Rukou z něj tvarujeme stejně velké placičky, na každou položíme švestku a pečlivě zabalíme.
Pracujeme rychle, bramborové těsto má tendenci řídnout. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi 7–8 minut. Uvařené knedlíky podáváme obalené v máku smíchaném s cukrem a přelité rozpuštěným máslem..