Suroviny na 4 porce:
2 plechovky loupaných celých rajčat
2 velké cibule
6 stroužků česneku
1 zakysaná smetana
sůl, pepř
cukr
ocet
rajský protlak
bazalka
polévkové bylinky
toustový chléb
tvrdý sýr
granulovaný česnek
Postup:
Cibuli dáme orestovat na olej a přidáme i na plátky nakrájený česnek. Až je vše orestováno, vložíme nakrájená rajčata i se šťávou. Dolejeme vodou a vaříme pod pokličkou.
Až je vše povařeno, tak rajčata a cibuli musíme rozmixovat, aby polévka měla hutstou konzistenci. Ochutíme solí, pepřem, 3 lžičkami protlaku, cukrem, octem, bazalkou, bylinkami. Snažíme se docílit jemné polévky s výraznější chutí rajčat.
Tvrdý sýr nastrouháme na hrubém struhadle a promícháme ho s granulovaným česnekem. Poklademe na 1 plátek toustu a zapečeme v toustovači. Polévku podáváme s teplými tousty a servírujeme ji s 1 lžící zakysané smetany přímo do talíře. Můžeme dozdobit bazalkou.95