Tak to je přesně pokrm, na kterém je vidět vliv mnoha kultur od Ukrajiny až po Německo, Rakousko, Švýcarsko i Polsko.
Ingredience: 500 g rýže, 200 g uzeného masa, 200 g vepřové plece, 200 g hovězího na guláš, mletá paprika, muškátový květ, zelí, 1 cibule, 4 stroužky česneku, olej, máslo, anglická slanina, sůl, pepř, 1 malá hlávka zelí, zakysaná smetana
Postup: Maso podusíme na nahrubo nakrájené a zasmahnuté cibuli na lžíci oleje a lžíci másla, spolu s na plátky nakrájeným česnekem. Uvaříme rýži, ale jen do poloměkka, tu pak smícháme se zasmahnutým masem, přidáme ještě pepř, muškátový květ a papriku.
Spaříme syrové zelí, rozdělíme ho na jednotlivé listy a směs pečlivě zabalíme do listů, stočíme je, na koncích složíme jako obálky, vložíme je do hrnce s trochou vody a v páře je dusíme asi hodinu. Závitky pak posypeme orestovanou slaninou.