Slavná filmová a divadelní herečka Květa Fialová byla vyhlášenou kuchařkou. Nejraději připravovala pokrmy, které kořenila vlastní fantazií.
Tradiční slovenský recept připravovala paní Květa často a ráda. Tento dokonce pochází z kuchařského zápisníku její maminky a je nepřekonatelný.
Ingredience: 500 g brambor, 300 g polohrubé mouky, 1 vejce, 100 g zauzené moravské slaniny, 150 g brynzy, 2 lžíce zakysané smetany, 25 g sádla, sůl
Postup: Oloupeme brambory a nastrouháme je najemno, přidáme vajíčko, polohrubou mouku, sůl a vypracujeme hodně tuhé těsto. Necháme ho zavadnout. Na pánvi na troše sádla opečeme slaninku, aby hezky zesklovatěla.
Těsto nastrouháme přes struhadlo, nejlépe přes „haluškáč“, do vařící osolené vody. Když halušky vyplavou, jsou uvařené. Ještě horké servírujeme se slaninou a brynzou, kterou zjemníme zakysanou smetanou.
Kdo nemá rád brynzu, může podusit kysané zelí na cibulce a smíchat ho pak s haluškami.