Na odpolední svačinu či večeři můžete připravit třeba pórkový koláč. Není nikterak složitý.
Ingredience: 200 g hladké mouky, 80 g másla, 2 pórky, 2 jarní cibulky, 100 g zauzené šunky, 2 vejce, 100 g tvrdého sýra, 100 ml smetany, olivový olej, muškátový oříšek, sůl
Postup: Mouku smícháme s jedním vejcem, povoleným máslem, osolíme, přidáme vodu a vypracujeme těsto.Zabalíme do fólie a necháme ho hodinu odpočívat v lednici. Pórek a cibulku očistíme, nakrájíme na plátky a orestujeme je na olivovém oleji, až zprůsvitní.
Přidáme šunku a zalijeme smetanou. Necháme provařit, odstavíme.
Strouhneme oříšek. Těsto rozválíme, dáme do formy. Pečeme asi tak 10 minut při 200 °C, pak vyjmeme a přidáme pórkovou směs a vejce. Posypeme strouhaným sýrem a pečeme dozlatova zhruba ještě 20 minut.