Je právem považován za jednu z nejpůvabnějších, nejvoňavějších a nejoblíbenějších bylinek. Také jeho povzbudivá a osvěžující vůně s nádechem pryskyřic je velmi podmanivá.
Rozmarýn můžeme snadno pěstovat v přenosných nádobách, je krásný i užitečný.
Udělejte si delikátní nápoj
Příprava rozmarýnového čaje opět není vůbec složitou záležitostí a budete na ní potřebovat jednu čajovou lžičku sušených nebo čerstvých listů rozmarýnu, kterou přelijete 250 mililitry vroucí vody.
Následně nechte louhovat přibližně deset minut pod pokličkou. Po deseti minutách můžete čaj scedit a začít ho popíjet. Kromě samostatného rozmarýnového čaje se dá rozmarýn využít i do různých směsí.
Rozmarýn v kuchyni
Jedinečné uplatnění má rozmarýn také v kuchyni, a to čerstvý i sušený, neboť si své aroma dobře zachovává.Nejlepší jsou křehké mladé výhonky a lístky sklizené před rozkvětem, které je třeba najemno nasekat.
Ovšem i květy jsou velmi lahodné a hodí se jako ozdoba mnoha pokrmů a dezertů, lze je kandovat i přidávat do džemů a marmelád.
Listy skvěle doplní tučná masa. Hodí se i k pokrmům z brambor, k sýrům, do těstovin a na pizzu, do nádivek, přidávají se do klobás. Vůně a chuť rozmarýnu je velmi intenzivní, proto stačí přidávat do pokrmů jen menší množství. Kulinářským zážitkem je i rozmarýnový olej či ocet.