Až když zakrojíte do pravého anglického dortu potaženého marcipánem, uvolníte tu pravou vůni Vánoc.
Ingredience:
200 g sultánek, 500 g korintek, 400 g kandovaných třešní, 200 ml brandy, 2 bio pomeranče, 250 g másla, 150 g cukru krupice, 100 g třtinového cukru, 4 vejce, 100 g mandlí, 170 g hladké mouky, ½ lžičky kypřicího prášku, 1 lžička skořice, ½ lžičky nového koření, ½ lžičky hřebíčku, ½ lžičky koriandru, ½ lžičky zázvoru, 2 strouhnutí muškátového oříšku, 1 špetka soli, máslo na vymazání formy, 3 lžíce meruňkového džemu, 700 g marcipánu nebo fondánu na potahování
Postup: Nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu z pomerančů. V míse smícháme s nakrájeným sušeným ovocem a kandovanými třešněmi. Přilijeme brandy, zakryjeme potravinovou fólií a necháme 2 dny odležet. Máslo necháme změknout, přidáme vejce, sůl, oba cukry a vyšleháme vše do pěny.
Přisypeme mouku, nasekané mandle, kypřicí prášek, uvedené koření a dobře promícháme s nasáklým ovocem. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem, i její stěny. Těsto do ní opatrně přendáme a uhladíme ho. Doprostřed zapíchneme špejli.
Těsto přikryjeme pečicím papírem, bude pod papírovou stříškou. Troubu předehřejeme na 150 °C. Pečeme 2 hodiny, pak vytáhneme špejli, pokud se těsto ještě lepí, pečeme dalších 20 minut. Dort denně prolijeme trochou brandy. Před podáváním potřeme džemem a potáhneme marcipánem.