Suroviny:
1 celý kapr 3 vejce 100 g hladké mouky 200 g strouhanky 2 citrony na ozdobu sůl a pepř olej na smažení
Postup: Menšího, asi dvoukilového kapra očistíme. Odkrojíme hlavu, asi poslední třetinu těla s ocasem a ploutve.
Ořez použijeme na polévku. Z očištěné části ryby odkrojte filety tak, že nejprve povedeme nožem řez po jedné straně páteře a pak filet odkrojíme nad velkými kostmi. Stejně odřízneme i filet z druhé strany.
Maso osušíme a nakrájíme na porce, osolíme a opepříme. Vejce se špetkou soli rozmícháme vidličkou. Do jedné mísy prosejeme mouku, do druhé připravíme strouhanku. Naporcované filety obalujeme v mouce, vejci a strouhance.
V pánvi zahřejeme olej a filety v něm za mírného bublání opékáme dozlatova. Necháme okapat na ubrousku. Podáváme s citronem a bramborovým salátem.