Pirohy jsou skvělým pokrmem zatepla i nastudeno a jsou také báječnou svačinou na cesty.
Ingredience: 250 g mletého masa, 1 vejce, 1 lžička polotučné hořčice, 2 stroužky česneku, ale můžete ho dát i více, 1 cibule, 1 lžíce kečupu, čerstvý mletý pepř, sůl podle chuti, strouhaný sýr na posypání. Těsto: 100 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 2 špetky cukru, 1 vejce, ½ kostky droždí
Postup: Do mísy dáme mouku, doprostřed rozdrolíme kvasnice, přidáme cukr a zalijeme vlažným mlékem. Sůl přidáme po vzejití kvásku. Vypracujeme hladké těsto a necháme 30 minut kynout.
Nakrájíme nadrobno cibulku a osmahneme ji dozlatova, pak přidáme maso, směs opepříme a osolíme. Přidáme kečup, hořčici, prolisovaný česnek, koření a směs trochu podusíme.
Měkké maso dochutíme a směs necháme zchladnout. Mezitím nám vykynulo těsto, které vyválíme na tenký plát, z něhož vykrájíme čtverce o velikosti 10 x 10 cm. Plníme je masovou směsí a zavineme pirohy.
Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme je ještě sýrem a vložíme do předehřáté trouby, pečeme 20 minut na 200 °C. Ještě teplé posypeme sýrem.