Potřebujete:
1 husu (přibližně 4 kg) bez krku a konců křídel, 8 až 10 kyselejších, středně velkých jablek, sůl, kmín, špetku skořice, špetku hřebíčku
Postup:
Husu důkladně nasolte a nechte v chladu odležet alespoň hodinu. Pak ji důkladně okmínujte, a vložte do pekáče se špejlemi na dně, aby se nepřichytila. Podlijte husu 150 ml vody. V troubě předem vyhřáté na 220 °C ji pečte 15 minut.
Pak teplotu snižte na 180 °C, husu zakryjte alobalem a pečte 3 až 4 hodiny doměkka. Záleží na typu a výkonu trouby. Během pečení propíchněte vidličkou kůži na prsou a stehnech, aby mohl vytékat tuk. Ten sbírejte naběračkou do kastrůlku.
Asi 20 minut před koncem pečení přidejte k huse jablka rozkrojená na poloviny, okořeněná skořicí a hřebíčkem.
Hotovou husu podávejte s jablky, bramborovými knedlíčky a brusinkovým zelím (viz předchozí recept). .