Suroviny: 500 g očištěných brambor (tj. asi 5 středně velkých) 500 g očištěné máslové dýně 150 g polohrubé mouky 150 g hladké mouky 1 vejce lžička soli špetka muškátového oříšku k podávání: 150 g slaniny strouhaný parmazán
Postup: Oloupané a nakrájené brambory necháme uvařit doměkka. Zvlášť uvaříme i dýni. Obojí slijeme a necháme dobře vychladnout, nejlépe přes noc.
Větší hrnec naplníme vodou, osolíme a začneme zahřívat, aby voda přišla k varu dříve, než dokončíme noky. Brambory a dýni nastrouháme na jemném struhadle.
S ostatními surovinami smícháme na jemné, nelepivé těsto. Pokud se lepí příliš, přidáme více hladké mouky.
Pracujeme rychle a zbytečně přípravu těsta neprodlužujeme, jinak povolí. Vypracované těsto rozdělíme na čtvrtiny, každou vyválíme na váleček silný asi jako palec a nakrájíme na centimetr široké špalíčky. Lehce je poprášíme moukou, aby se k sobě neslepily.
Na speciálním dřevěném prkénku můžete vytlačit drobné rýhy, anebo letmo narýhujeme nočky vidličkou, anebo nic z toho nemusíme dělat.
Všechny noky najednou pak vhodíme do vroucí vody a po chvíli promícháme, abyste je odlepili ode dna. Jakmile vyplavou, vaříme už jen minutu, pak je ihned děrovanou lžící nebo cedníkem vylovíme. Ve velké pánvi osmahneme dozlatova slaninu.
Uvařené a scezené noky vhodíme do pánve ke.