Jedním z klíčových prvků pro udržení pružné, hydratované a mladistvé pokožky je kolagen. Tato bílkovina tvoří základní strukturu naší kůže, kloubů, vazů, šlach i dalších tkání.
Přirozený kolagen v těle však s věkem ubývá, a je důležité ho pravidelně doplňovat. Získat ho můžete i z potravin, které konzumujte běžně, případně můžete jeho tvorbu podpořit. Poradíme vám, jak!
Vývary z kostí
Vývary z kostí zvířat obsahují želatinu, která je hydrolyzovanou formou kolagenu. Je snadno stravitelná a vstřebatelná organismem.
Ryby a mořské plody
Ryby a mořské plody jsou bohaté nejen na kolagen, ale také na omega-3 mastné kyseliny, které podporují zdraví pokožky.
Hovězí kolagenové proteiny
Existují potravinové doplňky ve formě prášku nebo kapslí, které obsahují hydrolyzovaný kolagen z hovězích šlach a kůže. Tyto doplňky lze přidávat do smoothie, jogurtu nebo jiných pokrmů.
Ovoce a zelenina
Vitamin C je velice důležitý pro tvorbu kolagenu. Často proto konzumujte potraviny, jako jsou citrusové plody, kiwi, paprika, jahody a brokolice, které jsou bohaté na tento vitamin.
Vaječné bílky
Vaječné bílky obsahují aminokyseliny, ježé podporují tvorbu kolagenu. Můžete je přidávat do ovocného smoothie nebo je klidně konzumovat samostatně. Kolagen zajišťuje optimální hydrataci pokožky a zabraňuje jejímu vysušování.
Pomáhá také redukovat vrásky a jemné linky, podporuje regeneraci pokožky a celkově udržuje naše tělo ve formě.