Pokud máte japonskou kuchyni spojenou pouze se slanými pokrmy, možná vás překvapí, že Japonci jsou i skvělí cukráři! Jejich dezerty jsou jemné, lahodné a krásné na pohled.
Pokud tedy chcete k nedělní kávě připravit něco netradičního, vyzkoušejte některý z našich receptů a přeneste se tak alespoň na chvíli do země vycházejícího slunce.
Suroviny:
250 g smetanového sýra
50 g másla
100 ml plnotučného mléka
60 g hladké mouky
20 g kukuřičného škrobu
6 vajec
120 g cukru
1 lžička citronové šťávy
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
čerstvé ovoce na ozdobu
Krok za krokem:
1. Do kastrolu vložte krémový sýr a přidejte k němu máslo a mléko. Na nízkém plameni vše zahřívejte, dokud se suroviny nespojí v hladkou hmotu. Poté hrnec odstavte z plotny a směs nechte částečně vychladnout.
2. V míse promíchejte prosátou hladkou mouku s kukuřičným škrobem. Přidejte citronovou šťávu, vanilkový extrakt, vaječné žloutky a sýrovou směs. Vše dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
3. V jiné míse vyšlehejte bílky se špetkou soli. Jakmile se v nich začnou tvořit bublinky, začněte po troškách zašlehávat cukr, dokud nezískáte lesklý a pevný sníh, který dobře drží tvar a při otočení mísy vzhůru nohama nespadne.
4. Do připraveného těsta začněte postupně přimíchávat sníh z bílků. Použijte na to gumovou kuchyňskou stěrku a postupujte opatrně, abyste neporušila vzduchové bublinky, které koláči dodávají jeho typickou nadýchanou strukturu.
5. Dno i boky dortové formy o průměru asi 18 cm lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Nalijte do ní připravené těsto. Vezměte si také plech, nalijte do něj teplou vodu a do té položte formu s těstem.
Voda by měla dosahovat asi do poloviny výšky formy. Plech i s formou umístěte do trouby předehřáté na 170 °C. Dort pečte asi 70 minut, povrch by měl být krásně zlatavý a na dotek pružný.
6. Troubu vypněte a pootevřete její dvířka. Upečený cheesecake nechte takto asi 30 minut odpočinout – pokud byste ho vyndala ihned, mohl by se vlivem teplotních změn srazit.
Po 30 minutách přesuňte dort na mřížku a tam ho nechte zcela vychladnout. Při servírování každý kousek ozdobte čerstvým ovocem.
Sladké plněné palačinky
Tento oblíbený japonský dezert vás okouzlí na první ochutnání! Dvě nadýchané medové palačinky, které jsou spojené lískooříškovým krémem, se skvěle hodí jako sladká tečka po jídle nebo třeba jako školní svačina pro děti. Jejich přípravu zvládne opravdu každý, tak je pojďte vyzkoušet!
Suroviny:
100 g cukru
3 vejce
1 lžíce medu
120 g hladké mouky
½ lžičky prášku do pečiva
1 lžíce vody
1 lžička slunečnicového oleje
150 g lískooříškového krému
Jak na to?
Vejce vyšlehejte s cukrem a medem do nadýchané světlé pěny. Prosátou hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva a postupně ji zašlehávejte do vaječné směsi, dokud nevznikne hladké těsto.
Pokud se vám bude zdát příliš husté, přilijte do něj lžíci vody, v opačném případě přidejte ještě trochu mouky. Pánev lehce potřete slunečnicovým olejem a papírovým ubrouskem ji trochu otřete, měla by být opravdu jenom nepatrně mastná.
Pokud máte doma pánev určenou na lívance, použijte ji. Pomocí lžíce na ní vytvářejte malé placičky a smažte je na středním plameni z obou stran dozlatova.
Hotové palačinky nechte alespoň částečně vychladnout a poté je spojte silnou vrstvou kvalitního lískooříškového krému.
Tento japonský dezert skvěle chutná teplý i studený. V tom případě ho nechte před konzumací alespoň hodinu odpočinout v lednici.
Tip:
Lívanečky bez náplně si můžete připravit do zásoby a jednoduše je zamrazit.
Tenhle japonský koláč vypadá jako něco speciálního, co bych mohla udělat pro rodinnou večeři. Ráda vyzkouším recepty, které jsou trochu jiné než obvykle a tenhle rozhodně vypadá zajímavě!
Jsem vždy nadšená, když objevím nový recept na dezert! Tento japonský cheesecake zní velmi sofistikovaně a láká mě svou nadýchanou texturou. Určitě ho vyzkouším pro příští rodinnou oslavu.
Wow, to zní fakt božsky! Těším se, až si tenhle cheesecake vyzkouším udělat o víkendu. Japonské dezerty mě vždycky překvapí, jak jsou krásné a jemné. Díky za recept!