Suroviny: 2 kg melounové dužiny 1,5 želírovacího cukru 2 citrony
Postup: Meloun oloupeme, dužinu rozkrájíme, vybereme pecky a nakrájíme asi na dvou centimetrové kostičky. Kousky melounu prosypeme ve velké míse cukrem a zalijeme šťávou ze dvou citronů. Přetáhneme fólií a necháme 4-5 hodin odležet v chladu.
Proslazený meloun potom povaříme asi pět minut, průběžně mícháme a sbíráme pěnu z povrchu. Po pěti minutách varu zkoušíme, jestli marmeláda rosolovatí – na studeném talířku by měla udělat kapku, která po naklonění nesteče.
Sklenice vypaříme horkou vodou nebo je necháme několik minut vyhřát na plechu v troubě a naplníme marmeládou. Uzavřeme, necháme je chvíli odstát a pak je obrátíme dnem vzhůru.
TIP: Přimíchejte do marmelády trochu nastrouhané citronové kůry, nebo přidejte hrst malin pro barvu.