Francouzský křehký koláč s ohrnutými okraji a ovocnou náplní je výborný a zdravý moučník.
Suroviny
Na těsto – 220 g hladké mouky – 60 g krupicového cukru – 30 g kukuřičné krupice – 110 g másla – 80 ml podmáslí – špetka soli – pečicí papír
Na náplň – 400 g vypeckovaných švestek – 70 g krupicového cukru – 1 lžíce másla – špetka skořice – nasekané mandle
Postup
1. Smíchejte mouku, cukr, krupici a sůl. Postupně přidejte změklé máslo a pak i podmáslí a vypracujte hladké pevné těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut do lednice.
2. Těsto vyválejte a přeneste na plech vystlaný pečicím papírem. Rozprostřete na něj pokrájené švestky smíchané s cukrem a skořicí a posypte mandlemi. Přehněte okraje a potřete je rozpuštěným máslem.
3. Galettku pečte při 175 ºC asi 45 minut.