Fantastický francouzský čokoládový koláč s vlašskými ořechy děti obzvláště potěší.
Suroviny
Na těsto – 200 g hladké mouky – 100 g másla – 1 žloutek – 1 lžíce moučkového cukru – 2 lžíce vody
Na náplň – 2 vejce – 1 bílek – 200 g mletých vlašských ořechů – 2 vanilkové cukry – 80 g cukru krystal – 1 lžíce kakaa – 100 ml smetany ke šlehání – 50 g hladké mouky – 2 lžičky prášku do pečiva
Postup
1. Mouku a na kostky nakrájené máslo propracujte prsty. Přidejte žloutek, cukr a vodu a vypracujte hladké, pevné těsto, které vtěsnejte do vymazané koláčové formy. Dejte na 20 minut do lednice. Pak pečte při 180 ºC 15 minut.
2. Žloutky vyšlehejte s cukrem. Přidejte kakao a smetanu a opět prošlehejte. Ořechy smíchejte s moukou, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva, a přidejte do krému. Nakonec vmíchejte sníh z bílku.
3. Náplň nalijte na koláč a pečte ještě 30 minut.