V asijských zemích má tento pokrm dlouholetou tradici a dnes patří k hojně využívaným potravinám po celém světě.
Tofu vzniklo podle legendy náhodou, když se do rybářovy misky se sójovou polévkou dostala slaná voda.Vařící polévka se díky tomu srazila a vzniklo tofu. Tofu je potravina, která má ve zdravém stravování své zasloužené místo.
Obsahuje lehce stravitelné bílkoviny a jen minimální množství sacharidů a tuků.Najdeme v něm vápník, hořčík a železo, z vitamínů především vitamíny skupiny B a E. Tofu neobsahuje žádný cholesterol a díky lehké stravitelnosti je vhodný pro všechny.
Je vhodný jako prevence proti rakovině prsu, osteoporóze nebo problémech při menopauze, vyhledávat by jej měli také lidé s vysokým tlakem, cukrovkou nebo sklonem k srdečním onemocněním.
Tofu čaruje v kuchyni
Možností, jak tofu zpracovat je mnoho. Na trhu můžeme sehnat dvě základní varianty této potraviny.
„Tvrdé tofu“ připomíná vzhledem sýr a používá se především jako náhražka masa do nejrůznějších směsí, salátů nebo při smažení.„Měkké tofu“, připomínající puding, zase využijeme při přípravě desertů, omáček nebo polévek.
Vybrat si můžete tofu uzené, marinované, česnekové, které využijete pro přípravu chlebíčků, pomazánek, salátů, ale své uplatnění má i v teplé kuchyni.
Pokud toužíte po exotičtějších chutích, zvolte například tofu s mořskou řasou, které obsahuje jód a další minerály.
V obchodech najdete také speciální tofu výrobky jako paštiky, nebo salámy, které nabízejí zdravější variantu masových pochoutek.Populární je zejména tofunéza, která slouží jako náhražka nezdravé majonézy.
Na rozdíl od klasické majonézy je navíc lehká a osvěžující. Chutnou tofunézu si můžete vyrobit i sami podle uvedeného receptu.
.