Vyznat se v radách a doporučeních dietologů, kteří si často protiřečí, není pro nás nic snadného. Jak je to vlastně s červeným vínem?
Donedávna například platilo, že mléko je dobré na kosti, a teď kdosi zjistil, že tomu tak není. Také vitamin C už podle jednoho výzkumu nechrání před nachlazením. A nejnověji přišlo na řadu červené víno.
Magická látka resveratrol, kterou obsahuje, měla ještě nedávno pověst skvělého prostředek proti vysokému tlaku a k prevenci infarktu, ale podle nových poznatků prý snižuje účinky pravidelného cvičení. Podle kanadských odborníků prý někdy brání tomu, aby organismus reagoval na cvičení tak, jak má.
I když se léky a přípravky ze slupek hroznů úspěšně uchytily na trhu s výživovými a zdravotními doplňky, nic jejich vychvalované prospěšné účinky nedokazuje.
Zdraví nepomůže
Lékaři nechali dobrovolníky podstoupit čtyřtýdenní intenzívní trénink. Polovině podávail „zázračný“ resveratrol, polovině obyčejné placebo. A výsledek?
Konzumenti placeba si libovali, jak jim doplněk pomohl, zatímco ti, co resveratrol skutečně brali, žádný velký přínos cvičení nezjistili. Na základě testů došli lékaři k závěru, že látka z hroznů nejen nezvyšuje efekt cvičení, a možná dokonce našemu organismu až škodí.
A když přidáme obsah alkoholu v červeném víně… Takže pít červené víno, či nepít?