Potřebujete:
750 g hladké mouky, 230 g másla, 500 g jahod, 500 g rebarbory, 100 g moučkového cukru, 1 lžičku sušené pomerančové kůry, 2 žloutky, 1 lžíci krupicového cukru, 2 lžíce bramborového škrobu, 2 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy, 2 lžíce smetany, sůl
Postup:
Z mouky, cukru krystal, pokrájeného másla a lžičky soli připravte drobenku. Přilijte 80 ml studené vody a vypracujte tužší hladké těsto. Rozdělte na 2 části, zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu chladit.
Rebarboru oloupejte a nakrájejte na třícentimetrové špalíčky. Jahody očistěte, nakrájejte na poloviny nebo na čtvrtiny a přidejte je k rebarboře. Přidejte moučkový cukr, pomerančovou šťávu, kůru a škrob. Důkladně promíchejte a nechte odležet.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Jednu část těsta rozválejte na pomoučeném válu na tenkou placku a vyložte s ní formu. Druhou rozválejte a nakrájejte na proužky asi 2 cm široké. Na těsto dejte jahodovo rebarborovou náplň. Z proužků udělejte na koláči mřížku.
Žloutky rozmíchejte se smetanou a potřete jimi koláč. Pečte ve vyhřáté troubě asi 50 minut. .