Olivový zná asi každý. Jsou ale i další druhy, které nám zpestří jídelníček a mohou nás zbavit i celé řady neduhů.
Lněný olej: Obsahuje lecitin, minerály, vitaminy a nenasycené mastné kyseliny. Jeho konzumací lze předcházet arterioskleróze (kornatění tepen), infarktu a nádorovým onemocněním (zvláště v kombinaci s tvarohem, třeba v pomazánkách). Používá se jen pro studenou kuchyni, nesmí se zahřívat.
Sezamový olej: Má vynikající protizánětlivé účinky, je snadno stravitelný a lidské tělo ho výborně vstřebává. Je bohatý na vitaminy A, B, C, E a nenasycené mastné kyseliny.
Podporuje činnost jater, slinivky, žlučníku a žaludku, reguluje hladinu krevního cukru (je vhodný pro diabetiky) a posiluje oči.
Bodlákový olej: Jeden z nejlepších jedlých olejů na světě. Obsažené látky snižují hladinu cholesterolu (hlavně ve spojení s artyčoky), preventivně působí proti trombóze, pomáhají při vysokém krevním tlaku a chrání játra. Má lehce oříškovou chuť, hodí se do dresinků a zeleninových pokrmů.