Jemná květáková polévka se zeleninou chutná výtečně s krajícem čerstvého chleba.
Suroviny na 4 porce – 300 g květáku – 40 gramů másla – 120 g mrkve – 1 cibule – 50 g hladké mouky – 50 g sterilizované papriky – 1 vejce – 1 kostka zeleninového bujónu – sůl, pepř – ½ lžičky kmínu – 1 svazek petrželky
Postup
1. Květák důkladně omyjte a rozeberte na růžičky. Košťál, očištěnou mrkev a cibuli pokrájejte najemno.
2. Na rozehřátém másle zpěňte cibuli a mrkev. Zaprašte moukou a ještě lehce osmahněte. Zalijte asi 800 ml studené vody. Dobře promíchejte a uveďte do varu.
3. Přidejte květák, sterilizovanou papriku a bujón. Okořeňte a zvolna vařte asi 15 minut. Občas promíchejte.
4. Nakonec do polévky vmíchejte vejce a nasekanou petrželku, a krátce povařte.