Celer je vynikající v polévkách, omáčkách i salátech. Navíc, že je velmi zdravý, může dokonce pomoci při hubnutí.
80 různých vitaminů
Celer obsahuje více jak osmdesát různých, zdraví prospěšných vitamínů a minerálů. Je v něm spousta vitamínu C – celerové listy ho mají mnohem víc než například citrusy. Bulva, listy i řapíky jsou skvělým zdrojem tzv.
B-komplexu a najdeme v nich také vitamíny A, E a K. Z minerálů pak především fosfor, vápník, draslík a zinek. Navíc má nezanedbatelné množství hořčíku a železa.
Lék i afrodisiakum
Už od antického Řecka byl celer považovaný za přírodní afrodisiakum, ale z novodobých výzkumů vyplývá, že především pomáhá zbavovat tělo škodlivých toxinů.
Povzbuzuje metabolismus a souběžně odstraňuje z organismu nadbytečnou kyselinu močovou, která by jinak krystalizovala v kloubech a způsobovala například nevyléčitelnou artrózu.
Podporuje také tvorbu žluče, ale zároveň chrání před vznikem žlučníkových kamenů, pomáhá při trávení a je velmi prospěšný pro ty, kteří mají časté problémy se zácpou. Každodenní jídelníček obohacený o čerstvý celer se doporučuje lidem, kteří mají problémy s vysokým tlakem.
A k tomu všemu je celer ještě močopudný, to znamená, že zlepšuje práci ledvin a pomáhá naší psychice v boji se stresem.
Malinko kalorií
A proč je dobrý na hubnutí? Protože má minimum kalorií. Tak obohaťte svůj jídelníček o syrový celer, a to hlavně ten řapíkatý. Můžete ho přidávat do různých salátů, pomazánek, polévek nebo je chroupat s pečivem či jen tak.