Každý by ji měl mít doma, stačí malý květináček na parapetu, kam nepálí slunce. Pažitka je totiž nejen chutná na chlebu s máslem, v polévkách, omáčkách a vaječných jídlech, ale i velmi zdravá.
Proč ji jíst?
Třeba proto, že podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv. Je účinná proti střevním parazitům, snižuje cholesterol a krevní tlak, protože dokáže potlačit tuhost cév a také v nich odstraňovat sraženiny.
To vše pomáhá zmenšit riziko mrtvice a chorob srdce. Cení se rovněž pro velký obsah bílkovin a celé řady látek, které naše tělo potřebuje: sodík, vápník, železo, fosfor.
A podle některých studií umí být velmi nápomocná při ochraně před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic. Jíst by se měla hlavně čerstvá.
Vitaminy a uklízečka
Čerstvá pažitka je bohatým zdrojem kyseliny listové, která je nezbytná pro tvorbu nových buněk. A je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu K nutného pro zdraví kostí.
„Káčko“ v potravě pomáhá předcházet poškození neuronů v mozku, a tím se podílí při léčbě a zpomalení postupu Alzheimerovy choroby.
100 g čerstvé pažitky obsahuje 177 % (!) doporučené denní dávky tohoto vitaminu. Co se týká vitaminu A důležitého pro náš bystrý zrak, pažitka ho překvapivě obsahuje více, než jakékoliv jiná cibulová zelenina.
100 g čerstvých listů znamená 145 % denní doporučené dávky. Má rovněž spoustu vitamínu C. A co je důležité, pažitka je také ideální jako dobrá uklízečka našich střev.
Co ocení ženy
Pažitka má velmi nízký obsah kalorií, 100 g čerstvých proutkových lístků obsahuje pouze 30 kalorií.