Jidáše jsou prý podle tradic klíčem k našemu pevnému zdraví
Ingredience
500 g polohrubé mouky, 15 g droždí, 125 ml vlažného mléka, 60 g másla, 50 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce rumu, 1 žloutek, 1 vejce na potření, tekutý med, sůl
Postup
Do vlažného mléka dáme špetku cukru, nadrobíme do něj kvasnice a necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky s cukrem přidáme kvásek, máslo, vanilkový cukr, špetku soli, žloutky utřené do pěny a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme kynout na teplém místě.
Rozinky zalijeme trochou teplé vody, přidáme rum a necháme je namočené po dobu kynutí, pak je přecedíme a přidáme je do těsta.To ještě prohněteme. Těsto rozdělíme na malé kousky, z nich vyválíme válečky o délce 20 cm a tvarujeme je do uzlíků či esíček.
Klademe je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vejcem a upečeme v troubě.