Samotné jsou skvělé jako mlsání k pivu, připravit z nich můžete ale i báječnou pomazánku.
Potřebujete:
1 kg syrového hřbetního sádla, 200 ml plnotučného mléka, sůl a pepř dle chuti
Popstup
1. Sádlo omyjte, osušte a nakrájejte na kostky. Na malé škvarečky by kostky měly mít asi 1 cm, na velké pak 3 cm. Sádlo dejte do většího hrnce se silným dnem a podlijte trochou vody, aby se zpočátku nepřichytilo.
Za stálého míchání sádlo na středním plameni škvařte. Mělo by probublávat, ale nemělo by se škvařit příliš prudce.
2. Když se sádlo rozpustí, přilijte do kastrolu mléko. Když škvarky plavou na hladině a jsou zlatohnědé, jsou hotové. Sádlo přeceďte do sklenic, škvarky promíchejte se solí a pepřem. Podávat je můžete teplé i studené. Hotové škvarky potom uchovejte v uzavřené sklenici v chladničce.