Suroviny na 4 porce:
1 plechovka drcených rajčat (400 g)
140 g rajčatového protlaku
1–2 cibule
100 g strouhaného perníku
2 lžíce hnědého cukru
lžíce másla
0,75 l hovězího vývaru
6 kuliček nového koření
2 bobkové listy
2 hřebíčky
špetka skořice
sůl
kousek másla na zjemnění
Postup:
Nakrájenou cibuli i kořením zpěníme na másle. Přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme protlak, krátce zarestujeme a vyklopíme rajčata. Zalijeme vývarem, osolíme a vaříme. Po asi 10 minutách přidáme perník a vaříme, až omáčka zhoustne.
Z omáčky vytáhneme koření a protáhneme ji ponorným mixérem Omáčka by měla mít hustotu tak akorát. Nám to stačilo. Kdyby se vám zdála řídká, zahustíme ji lžíci hl. mouky rozmíchanou v troše vody nebo studeného vývaru a povaříme.
Omáčku dochutíme špetkou skořice, případně cukrem nebo solí. Nakonec přidáme kousek másla na zjemnění. Podáváme s vařeným hovězím masem a knedlíky, nebo těstovinami.