Suroviny na 4 porce:
600 g hladké mouky + na poprášení
sůl
2 vejce
40 g cukru
4 lžíce másla
2 lžíce vinného octa (bílý)
150 g másla na potírání těsta
Jablečná náplň:
250 g másla
200 perníku na strouhání
1,5 kg jablek
150 g hrozinek
nebo sušených brusinek
100 g vlašských ořechů
8 lžic cukru krupice
mletá skořice
Postup:
V pánvi rozpusťte máslo. Až začne pěnit, vsypte do něj najemno nastrouhaný perník a na mírném ohni ho 5 minut restujte.
Přisypte najemno nakrájená oloupaná a jádřinců zbavená jablka, rozinky (brusinky), nahrubo nasekané ořechy a cukr a dál restujte, až cukr mírně zkaramelizuje a jablečná šťáva se odpaří. Náplň okořeňte skořicí, odstavte a nechte vychladnout.
Většinu mouky se špetkou soli, vajíčko, cukr, rozpuštěné máslo, vinný ocet a 120 ml vlažné vody zpracujte na hladké těsto.
Zbylou moukou posypte pracovní plochu a ručně ji zapracovávejte do těsta tak dlouho, až se nebude lepit. Vraťte ho do mísy, zakryjte fólií a dejte na 30 minut odpočinout do tepla.
Větší utěrku poprašte moukou a těsto na ní rozválejte na sílu asi 2 mm.Těsto opatrně podeberte dlaněmi nebo lépe hřbety rukou a od středu ho opatrně roztahujte do stran, aby bylo tak tenké, že přes ně skoro bude vidět.
Půlku plochy těsta potřete částí másla a přeložte napůl (nepotřenou polovinou). Opakujte ještě jednou (vzniknou 4 vrstvy těsta promazané máslem). Do středu složeného těsta pak rozprostřete jablečnou náplň a z obou stran ji překryjte těstem. Okraje zahrňte.
Povrch potřete zbylým máslem, vložte ho do trouby na 175 °C a pečte 35–40 minut, až těsto krásně lístkuje a náplň se dobře propeče.