Suroviny:
250 g třtinového cukru
700 g hladké mouky
150 g hery nebo másla
0,75 dl javorového sirupu
0,75 dl vody
1 lžíce mleté skořice
1 lžíce mletého zázvoru
1 čajová lžička mletého hřebíčku
1,5 čajové lžičky jedlé sody
Postup:
Do hrnce dáme třtinový cukr, sirup a vodu a krátce povařte. Až se cukr rozpustí a všechny suroviny se spojí, necháme v této směsi roztát heru. Za stálého míchání přidáme skořici, zázvor a hřebíček. Následně tuto směs necháme vychladnout.
Pak ji smícháme s moukou a sodou a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v chladnu odpočinout do následujícího dne.
Druhý den z těsta na pomoučeném válu vyválíme tenký plát, z něhož vykrajujeme formičkami perníčky. Perníčky poté pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C zhruba 8 až 10 minut..