Příprava: 150 minut, Náročnost: 3, Cena za porci: 20 Kč .
Tato paštika je důstojnou konkurentkou vyhlášených belgických či francouzských paštik.
Suroviny na 7 porcí
1 kg tučný vepřový bůček
150g slaniny
1 lžička soli
100 g sušených brusinek
2 lžičky provensálské koření
3 cibule
1 mrkev
1/8 celeru
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
500 g kuřecích jater
8 kuliček černého pepře
Postup:
Mrkev a cibuli nakrájíme na kolečka, bůček, slaninu a celer na kostky. Vše dáme do pekáče, osolíme, okořeníme a promícháme a dáme péct na 180°C, cca 45 minut. Očistíme si játra a přidáme je do pekáče k bůčku a pečeme společně ještě 20 minut. Podléváme lehce dle potřeby vodou.
Upečené vyndáme z trouby a necháme vše vychladnout. Nesmíme však zapomenout vyndat koření. Pomeleme bůček a i se zeleninou a zvlášť pomeleme játra, pak vše smícháme. Dochutíme solí, přidáme provensálské koření a brusinky. Poměr koření si můžeme upravit dle vlastní chuti.
Připravíme si formu, naplníme ji paštikou. Uhladíme ji, překryjeme ji alobalem a dáme ji péct. Máme-li kovovou formu, vkládáme ji do pekáče s vodou, který by měla sahat zhruba do poloviny formy.
Ve vodní lázni pečeme zhruba 100 minut při 150°C. Pečeme-li v keramické formě, postačí 50 – 60 minut. Servírujeme s opečeným toastem a trochou kompotovaných brusinek. Vydrží cca týden v lednici.