Suroviny na 2 plechy:
200 g měkkého másla, 200 g hnědého cukru (může být napůl s bílým), 200 g hladké mouky na zpracování, 2 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 plné lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 1 čokoláda nakrájená na malé kousky, 1 lžíce medu, 30 g kakaa
Suroviny na extra příchuť:
lískový oříšek & marcipán, vlašský oříšek & kousky čokolády, mandle & kousky hořké čokolády, kokos
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C. Smíchejte všechny ingredience do základu. Vznikne lepkavá hmota, z které pak tvoříte kuličky o velikosti většího lískového oříšku (nebo větší, podle libosti).
Kuličky pak poskládáte na plech s pečicím papírem ve vzdálenosti přibližně 4 až 5 c
Vidličkou pak každou kuličku rozmáčknete na placičku. Aby se vidlička nelepila na těsto, ponořte ji před každým použitím do studené vody.
A na závěr sušenky posypejte příchutí, jakou jste si předem vybrali (kokos raději přimíchejte už i do těsta)
Pečte 3 až 7 minut, záleží na velikosti sušenek. U čokoládových sušenek opatrně, těsto ztvrdne až po vychladnutí, těžko se odhaduje, kdy jsou hotové. U máslových jsou signálem zlatavé okraje.