Ovocné knedlíky z bramborového těsta jsou zdravější a rychlejší než kynuté, a chutnají fantasticky.
Suroviny na 4 porce – 220 g brambor – špetka soli – 1 vejce – 2 lžíce másla – 310 g hladké mouky – švestky – skořicový cukr – 110 g másla – 120 g strouhanky
Postup
1. Brambory uvařte ve slupce ve vodě se špetkou soli. Slijte je, nechte vychladnout a oloupejte je. Pak je nastrouhejte na jemném struhadle a dejte do mísy. Přidejte vejce, máslo a mouku a vypracujte hladké těsto.
2. Švestky vypeckujte a místo pecky naplňte každou švestku asi půl lžičkou skořicového cukru.
3. Těsto vyválejte na 5 mm silnou placku a rozkrájejte ji na čtverečky. Do každého čtverečku zabalte švestku a vyválejte knedlík. Knedlíky vložte do vařící osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, vařte je ještě asi 5 minut. Pak je vyndejte děrovanou naběračkou.
4. Na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm strouhanku dozlatohněda. Uvařené knedlíky obalte ve strouhance, dejte na talíře a podávejte.