Fantastické masové kuličky v rajčatové omáčce jsou oblíbeným jídlem dětí, ale zamilují si ho i dospělí.
Suroviny na 4 porce
Na koule – 500 g mletého masa – 2 vejce – 3 lžíce hladké mouky – 2 lžíce strouhanky – 3 stroužky česneku – sůl, pepř – majoránka – mletá paprika
Na omáčku – 5 lžic olivového oleje – 1 cibule – 2 stroužky česneku – 1 konzerva loupaných rajčat – 1 l masového vývaru – 8 kuliček pepře – 8 kuliček nového koření – 3 bobkové listy – 3 hřebíčky – 1 konzerva rajského protlaku – 1 lžička cukru – sůl, pepř
Postup
1. Začněte přípravou omáčky. V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm pokrájenou cibuli. Přidejte nasekaný česnek a sterilovaná rajčata a přilijte asi 800 ml vývaru. Osolte, přidejte všechno koření a vařte asi 20 minut. Podle potřeby dolévejte vývar.
2. Připravte si koule. Mleté maso smíchejte s vejcem, hladkou moukou, strouhankou, solí a lisovaným česnekem. Dochuťte majoránkou, pepřem a mletou paprikou. Nechte chvilku odležet.
Z masové směsi tvarujte kuličky, které smažte na mírném plameni na rozpáleném oleji.
3. Z rajčatové omáčky vyndejte celé koření a rozmixujte ji tyčovým mixérem. Na závěr vmíchejte rajský protlak a dochuťte cukrem. Přidejte opečené masové koule, promíchejte a můžete podávat.