Říká se jim také bílá dýně. Zahrady jsou plné těchto zeleninových dobrot, plných vitamínů a obdařených neuvěřitelně nízkým množstvím kalorií.
Díky zvláštnímu tvaru je využíván i jako dekorace, a to nejen na talíři. Patizony jsou plné vitamínů a minerálů. Naše tělo v něm najde například železo a draslík. Specifické na patizonu je, že má velmi nízký obsah sodíku.
Proto je velmi dobrou složkou potravy pro lidi trpící srdečně-cévními problémy, nebo onemocněním ledvin. Pro svůj velmi nízký obsah kalorií jsou pomocníkem při různých redukčních dietách. Díky minimálnímu obsahu sacharidů se doporučují také pro diabetiky.
Vynikající jejich vlastností je to, že vůbec nenadýmají. Přitom pomáhají odstraňovat škodliviny ze střev, podporují trávení a regenerují organismus.
Největší soupeř okurky
Patizonový disk se skládá z 90% z vody. Zvyšuje obranyschopnost organizmu a celkově jej zklidňuje a regeneruje. Napomáhá snižování hladiny cukru v krvi a má pozitivní účinek na srdce.
Pomáhá při problémech se slinivkou břišní, působí močopudně a ulevuje při problémech s ledvinami. Může pomoci od potíží způsobených revmatismem, nebo dnou. Tato zajímavá zelenina má velmi všestranné využití v kuchyni.
Konzumují se větší, ale i úplně malé patizony, syrové i tepelně upravené. Připravují se na mnoho způsobů – dušení, zapékání, můžeme je smažit, plnit masem, přidávat do krémových polévek.
Jelikož je patizon velmi rychle měkký, hodí se na přípravu různých minutek. Zajímavým způsobem využití je nakládání do sladkokyselých nálevů, podobně jako se nakládají okurky..