Křehký francouzský koláč s ohnutými okraji si našel cestu i do českých kuchyní. Připravte ho s vynikající švestkovou náplní.
Na 1 koláč
Na těsto – 220 g hladké mouky – 70 g krupicového cukru – 30 g kukuřičné krupice – 110 g másla – 80 ml podmáslí – špetka soli
Na náplň – 400 g vypeckovaných švestek – 80 g krupicového cukru – 1 lžíce másla – ½ lžičky skořice
Postup
1. V míse smíchejte mouku, krupici, cukr a sůl a postupně přidávejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Pak přidejte podmáslí a míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na alespoň 30 minut do lednice.
2. Na pomoučněném vále rozválejte těsto na kruh o průměru asi 30 cm. Těsto pocukrujte asi polovinou krupicového cukru a rozložte na něj pokrájené švestky. Na švestky nasypte rovnoměrně druhou polovinu cukru a ochuťte skořicí. Okraj těsta přeložte přes švestky.
3. Přeložený okraj těsta potřete rozpuštěným máslem a posypte trochou cukru.
4. Galetku dejte péct do trouby vyhřáté na 175 °C na zhruba 45 až 50 minut.