Bazalkovo-mátový krém dodá grilovanému lososu lahodnou středomořskou příchuť.
Suroviny na 4 porce:
25 g čerstvé bazalky, 25g čerstvé máty, 200 ml olivového oleje, 1 žloutek, 1 lžička dijonské hořčice, sůl, čerstvě umletý černý pepř, nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu, 2 lžíce 33% smetany ke šlehání, 4 filety z lososa s kůží (à 200 g), olej na potření, 500 g vařené brokolice, lístky bazalky a čtvrtky citronu na dozdobení
Postup:
1. Bazalku a mátu blanšírujeme asi 10 sekund ve vroucí vodě. Pak je na papírové utěrce necháme okapat. Lístky otrháme, rozšleháme v mixéru s olivovým olejem a necháme 15 minut odležet.
2. Ze žloutku, hořčice, soli a pepře utřeme v míse hladký krém. Do něj pomalu přiléváme olivový olej ochucený bazalkou a mátou, dokud není směs hustá a hladká. Pak vmícháme citronovou kůru a šťávu, nakonec smetanu. Krém uložíme do chladu.
3. Filety z lososa opláchneme studenou vodou, osušíme papírovou utěrkou, potřeme olejem a grilujeme kůží dolů při středním žáru asi 7 minut. Rybu potřeme olejem, obrátíme a grilujeme dalších 7 minut.
Podáváme s vařenou brokolicí a bazalkovo-mátovým krémem, příp. ještě dozdobíme lístky čerstvé máty a kousky citronu.