Makarony se sýrem jsou oblíbeným jídlem z těstovin. Jsou velmi jednoduché na přípravu, ale chutnají znamenitě.
Suroviny na 6 porcí – 450 g makaronů – 100 g čedaru – 200 g eidamu – 2 lžíce polohrubé mouky – 3 snítky čerstvého tymiánu – 2 hrsti čerstvé nasekané petrželky – 5 lžic másla – 800 ml plnotučného mléka – 1 cibule – 2 stroužky česneku – 1 bobkový list – sůl, pepř
Postup
1. Těstoviny vařte v osolené vodě přibližně 7 minut. Sceďte je a vmíchejte do nich tři lžíce másla. Do hrnce s makarony nalijte mléko a přidejte česnek, bobkový list a tymián. Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni asi 5 minut. Pak odstavte.
2. Dvě lžíce másla rozpusťte na pánvi a přidejte mouku. Vymíchejte světlou jíšku a přidejte k ní asi tři lžíce mléka z hrnce. Prošlehejte metličkou, aby se nevytvořily hrudky. Míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
3. Omáčku odstavte a vmíchejte do ní eidam, který nastrouháte najemno. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a nevznikne hladká omáčka. Osolte a opepřete.
4. Z hrnce s makarony odstraňte česnek a byliny a zalijte je omáčkou. Přidejte petrželku a promíchejte. Těstoviny nalijte do vymazaného pekáčku.
Posypte nahrubo nastrouhaným čedarem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na zhruba 35 minut, dokud povrch nezezlátne.