Bramborový guláš s uzeninou zvládne úplně každý. Je hotový raz dva a k chuti přijde takřka kdykoli.
Suroviny na 4 porce – 1 kg brambor – 400 g špekáčku – 2 cibule – 100 g sádla – 2 lžíce hladké mouky – 2 lžíce sladké mleté papriky – 2 stroužky česneku – 1 lžička kmínu – 1 lžička majoránky – sůl, pepř
Postup
1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Zalijte je vodou a nechte stát.
2. V kastrolu rozpalte asi 70 g sádla. Přidejte oloupanou a nadrobno pokrájenou cibuli a míchejte, dokud nezačne hnědnout. Přidejte papriku, kmín a pepř, a pak i slité brambory a plátky česneku. Osolte, zalijte do poloviny horkou vodou a duste pod pokličkou.
3. Až budou brambory z poloviny uvařené, přidejte mouku a míchejte, dokud guláš nezhoustne. Podle potřeby přilijte vodu a dále zvolna vařte bez pokličky do změknutí brambor.
4. Špekáčky nakrájejte a zprudka opečte na zbylém sádle z obou stran. Tuk slijte a špekáčky přidejte do guláše. Ochuťte majoránkou a ještě krátce povařte. Servírujte s pečivem.