Suroviny:
400 g velkých krup
100 g sádla
2 velké cibule
70 g sušených hub (700 g mražených)
4–6 stroužků česneku
1 lžíce majoránky
kmín
sůl
pepř
Postup:
Kroupy omyjte a přes noc namočte, stejně tak i sušené houby. Druhý den kroupy uvařte ve slané vodě doměkka, bude to trvat asi 20 minut. Když jsou měkké, sceďte je a nechte okapat.
Houby také sceďte a důkladně vymačkejte. Pokud použijete mražené, tenhle krok samozřejmě odpadá. Pak na sádle dozlatova opečte nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte kmín, může být i drcený, houby a vše spolu krátce poduste.
Přimíchejte česnek utřený se solí a čerstvě nadrcený pepř, dochuťte solí a majoránkou. Vložte do sádlem vymazaného pekáčku a v troubě vyhřáté na 180 °C zapečte asi 20 minut.
A pokud vám zbude, nebojte se ho druhý den ohřát na pánvi – chutě se krásně rozleží, a kuba bude ještě lepší.
Kuba býval jedním z hlavních jídel štědrovečerní večeře a tradičně se připravoval z krup a lesních hub. Žampiony se nehodí, protože prostě nemají tu správnou vůni. A protože je to postní jídlo, dejte si ho k obědu, možná pak uvidíte zlaté prasátko.
Tento recept vypadá opravdu dobře! Určitě vyzkouším, hlavně si pamatuji na babiččin houbový kuba, který vždy voněl po celém domě.
Tyjo, houbovej kuba! To je klasika, kterou já dělám každej rok. Ta chuť, když se to druhý den rozleží, nemá chybu. Jen ten česnek mně tam vždycky dělá nějakou dobrotu navíc.
Takovou krásnou tradici jako je houbový kuba bychom rozhodně neměli opomíjet. Navíc je to skvělá možnost, jak využít sušené houby. Jak si to hezky rozleží, je to prostě lahoda!
Jé, já miluju houbovýho Kubu! Skvělý recept, určitě zkusím přidat trochu víc česneku a majoránky, to já ráda. Díky za skvělé tipy!