Hořčík je nezbytný pro svaly, nervy, kosti, zuby… Podílí se na důležitých procesech v našem těle. Proto jej nezapomínejte pravidelně doplňovat.
Hořčíku by v těle mělo být „tak akorát“. Není ale úplně jednoduché zjistit, že v organismu chybí právě hořčík.
Zpočátku se jeho nedostatek projevuje hlavně nechutenstvím, únavou, slabostí, náladovostí, nesoustředěností, podrážděností nebo bolestmi hlavy.
Může se připojit také nespavost, větší lámavost nehtů a vypadávání vlasů. Pokud jeho deficit trvá déle, dochází ke svalovým křečím, brnění končetin, nebo dokonce poruchám srdečního rytmu.
Proč se vytrácí?
Hořčík získáváme jídlem. Jenže přírodní potraviny vinou vyčerpání půdy dnes mají hořčíku mnohem méně než mívaly dříve. A nejrůznější nevhodné potraviny nás o něj naopak připravují, zvlášť pokud to s jejich konzumací přeháníme.
Jde například o bílé pečivo, tučné uzeniny, sladkosti nebo alkohol. Kromě toho nás o hořčík může připravovat například zvýšená námaha (třeba při sportu), diabetes, stres a znečištěné prostředí.

Dobrou chuť!
Mezi přirozené zdroje hořčíku patří především nejrůznější semínka (např. dýňová, slunečnicová), mandle, kešu a para ořechy, a dokonce i kvalitní hořká čokoláda. Dalšími zdroji jsou zelená listová zelenina (špenát), celozrnné obiloviny a luštěniny.
Najdete ho i v některém ovoci, jako jsou třeba banány, datle, fíky nebo sušené meruňky. Nachází se také v tučných mořských rybách, jako je candát, tuňák a makrela.
Doplňte ho
Pokud je ovšem příjem hořčíku ze stravy z výše uvedených důvodů nedostačující, je při jeho nedostatku potřeba ho doplnit i nejrůznějšími doplňky stravy. Seženete jej v lékárně třeba ve formě tablet.
No, kdo by to řek, že hořčík může bejt tak důležitej! Musím do tý diety zařadit víc semínek a ořechů, určitě neškodí ani hořká čokoláda.
Hořčík je fakt důležitý pro naše zdraví! Jako sportovkyně na to dbám, obzvlášť když vím, jak moc nám pomáhá při fyzickém výkonu.