Výborně chutná i zastudena.
Ingredience:
1 plát listového těsta
300 g čerstvého špenátu (nebo mraženého listového)
4 vejce
100 ml smetany na vaření
1 cibule
1 stroužek česneku
100 g strouhaného sýra
sůl, pepř
muškátový oříšek
olej na orestování
Postup:
Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Pozor, ať vám česnek nezhořkne!
Přidejte špenát, osolte, opepřete a nechte ho spařit. Dochuťte jej špetkou muškátového oříšku.
Vmíchejte smetanu s jedním rozšlehaným vejcem, polovinu sýra, promíchejte a nechte krátce vychladnout.
Těsto přendejte do koláčové formy a pořádně přitiskněte na okraje formy. Naplňte ho špenátovou směsí.
Navrch rozklepněte 2–3 vejce, posypejte zbylým sýrem.
Pečte 25–30 minut při 190 °C dozlatova.
Koláč podávejte ozdobený čerstvými bylinkami.
Jako učitelka vždy hledám jednoduché recepty, které zvládnu připravit po práci. Tento špenátový koláč mě tak nadchl, že ho musím vyzkoušet!
To zní vážně skvěle, špenát miluju! Určitě to zkusím o víkendu, moc díky za tip!