V české kuchyni je česnek milovaný a ctěný. A zvlášť teď by mu měl propadnout opravdu každý. Protože tahle aromatická chuťovka je skvělá pro vaši imunitu.
Když už zima definitivně klepe na dveře, je opravdu nejvyšší čas myslet na svou obranyschopnost. Protože kdo by chtěl trávit celé dny smrkáním a kýcháním do vlastních peřin?

Musíte ho rozmačkat
Věděli jste, že existuje věc, kterou vždycky máte doma a která vám v tomto ohledu umí hodně pomoct? Nenápadně vypadající česnek totiž není jenom mnoha národy zbožňované dochucovadlo, ale také báječný pomocník proti všem nachlazením a virózám.
Jedná se o velmi silné a také účinné přírodní antibiotikum, které znaly už naše prababičky.
Jak to, že tak dobře funguje? Je to snadné – obsahuje alicin, což je látka, která má silné antibakteriální a antivirové účinky. Česnek tedy dokáže ničit škodlivé mikroorganismy dřív, než si vůbec najdou cestu do těla.
Ale nespěchejte na něj – jeho léčivé vlastnosti se projeví až poté, co jeho stroužek pečlivě rozmačkáte.
Syrový, či pečený?
Pravidelná konzumace česneku nejenže přispívá k lepšímu fungování imunitního systému, ale když už vás nějaký bacil skolí, dokáže dokonce zkrátit trvání nemoci. Jak už jsme naznačili – největší sílu má česnek syrový. V ideálním případě ho prostě rozmačkejte a nechte na tři minutky odstát.
Tím se aktivuje alicin a z obyčejného česneku se stane vámi požadovaný medikament. Co s ním dál? Můžete ho přidat do pomazánek, dresinků, salátů nebo si ho dejte na chleba s máslem či jen tak na topinku.
Pokud vám vadí jeho dost štiplavá vůně i chuť, což nebývá zase takovou výjimkou, vyzkoušejte ho pečený. Je pro chuť jemnější, sladší a měkčí, ale účinnost má podobnou.

Hodí se do salátů, ale i na topinku
A pokud chcete zkusit něco, co s vámi zacloumá, připravte si z česneku životabudič v podobě čaje. Jak na to? Dva stroužky rozdrťte, nechte chvíli odstát a zalijte horkou vodou. Pár minut louhujte, pak sceďte a přidejte med a citron.
Tím máte hotovo, ale pozor – je to vážně síla! Proto to nikdy nezkoušejte, pokud máte problémy se žaludkem, mohlo by se vám přitížit. Jinak ale neváhejte a hurá do toho!
Zkuste i léčivou cibuli
I obyčejná cibule umí hodně. Obsahuje podobné látky, ale navíc i kvercetin – silný antioxidant, který pomáhá tělu zvládat záněty. Kromě toho má antibakteriální účinky a ulevuje při dýchacích potížích. Často se kombinuje s medem.
Uleví při kašli
Její silice uvolňují hleny, podporují vykašlávání a přirozeně čistí dýchací cesty. Cibule navíc podporuje trávení. Syrová, dušená i pečená je léčivá. Tělo vám za ni při boji s virózami poděkuje.
Moc zajímavý článek, netušila jsem, že česnek pomáhá i na nachlazení. Rozhodně ho začnu používat častěji.
Česnek fakt zbožňuju, nejen do kuchyně, ale teď na podzim se hodí i na rýmu! To je skvělá informace, určitě to vyzkouším.