Kaštany k podzimu neodmyslitelně patří. Možná si je nosíte v kapse pro štěstí, možná si je pamatujete z dětských her. Ale věděla jste, že různé druhy kaštanů mají odlišné účinky na zdraví?
Jedlé kaštany lze s chutí zařadit do jídelníčku, zatímco koňské kaštany patří spíše do lékárny.
Ke svačině? Ano, ale jen ty jedlé!
Jedlé kaštany jsou plody, které můžete bez obav konzumovat. Pečené či vařené obsahují cennou vlákninu, vitamin C a skupinu vitaminů B. Jsou také zdrojem draslíku, hořčíku a železa – minerálů důležitých pro srdce, nervovou soustavu a tvorbu krve.
Díky nízkému obsahu tuku jsou vhodné i pro ty, kdo si hlídají váhu nebo cholesterol. Můžete je přidat do polévek, připravit z nich pyré nebo si je dopřát jen tak, pečené v papírovém sáčku.
Zdraví do kapsy
Kaštany koňské jsou sice krásné na pohled, ale jedovaté při požití. Obsahují látku zvanou aesculin, která může vyvolat nevolnost, průjem či závratě.
Z jejich extraktů se vyrábějí gely a masti, které posilují žilní stěnu, zlepšují průtok krve a ulevují při otocích nohou, bolestech kloubů nebo křečových žilách. Lékaři je doporučují při chronické žilní nedostatečnosti.
Cestování po světě mi ukázalo spousta kulinářských tradic, ale použití kaštanů je pro mě stále nové. Skvělý článek, děkuji za inspiraci!
Nikdy jsem nevěděla, že kaštany mohou mít takové zdravotní účinky. Určitě zkusím přidat jedlé kaštany do svých podzimních receptů!